Prošlo je više od godinu dana od kako je mala Barbara nestala. Više od godinu dana njeni roditelji nemaju nikakvu informaciju o svom maloletnom detetu niti uvid u to kako teče istraga.

Tužilaštvo prebacuje loptu na policiju, policija na tužilaštvo. Pitamo se, ko je uopšte vodio istragu i na koji način? Živimo u pravno uređenoj državi i ne smemo dopustiti da nam deca nestaju bez traga a da istrage tapkaju u mestu bez novih saznanja niti obaveštavanja roditelja.

Roditelji Barbare Vitez koji su pokušavali da dođu do bilo kakvih informacija vezanih za istragu, najčešće su nailazili na zatvorena vrata i zid koji nije moguće srušiti. Njima je nestala ćerka a državne institucije su im pružile samo polovične informacije i to usmenim putem. Dečaci koji su te večeri bili sa Barbarom dali su svoje izjave kao građani i prema nekim informacijama koje ima Endre Vitez, Barbarin otac, njihove izjave se dosta razlikuju. Još jedna stvar koja baca senku na istragu jeste poligraf, jer su dečaci testirani uz prisustvo prevodioca, što dovodi u pitanje validnost rezultata ispitivanja. Pretraga reke Tise trajala je više od četrdeset dana, i skoro da je neverovatno da ništa nije pronađeno, čak ni stvari male Barbare, a moramo napomenuti da je prilikom pretrage reke pronađeno telo drugog utopljenika.

Inače, roditeljima Barbare Vitez javljeno je te noći u 22:15 da im je ćerka nestala, a kada je Endre Vitez imao uvid u slučaj video je da je jedan od dečaka Barbarin nestanak prijavio u 22:25 pozivom upućenim policiji.

Iz tužilaštva poručuju porodici Vitez da je, kako kažu, 90% sigurno Barbara u Tisi. Po čijoj to istrazi? Šta je sa onih 10%? Ko je u startu kočio istragu???